Olafur Eliasson | Pillanatgépek

Olafur Eliasson

Született 1964-ben, Koppenhágában és Berlinben él.

www.olafureliasson.net

Shadow Projection Lamp, 2004
Fény-/árnyékobjekt, üveg-/tükörlap, halogénlámpa, transzformátor, fém, statív, kábel, fényforrás
219,7 x ø 71,1 cm; a statív lábai közti távolság: 86,4 cm. Ed. 10+2 A.P., 2/2 A.P.
A neugerriemschneider (Berlin) & Tanya Bonakdar Gallery (New York) tulajdona

Eye Eye
Eye Eye, 2002
Tükörobjekt, fa, konkáv tükör (átmérő: 12 cm), fém, íriszblende (átmérő 10 cm) 22 x 22 x 26 cm. Ed. 70+20 A.P., itt 2/20 A.P.
A neugerriemschneider (Berlin) & Tanya Bonakdar Gallery (New York) tulajdona

Light Removal
Light Removal, 2005
Fényobjekt, tükör, acél, halogénreflektor 80 x 60 x 80 cm. Ed. 12/20.
A neugerriemschneider (Berlin) & Tanya Bonakdar Gallery (New York) tulajdona

A nagy, látványos tér-, építészeti- és tájprojektek mellett Olafur Eliasson kisebb kísérleti berendezések sorát készítette el, amelyek prototípusokként komplex optikai jelenségeket, a fénykiterjedést, fénytörést és tükrözést teszik az aktív nézés tárgyává; ennek segítségével az észlelő elhelyezheti magát a világban.

Eye eye: Eliasson egy konkáv tükröt szerelt egy íriszblende mögé. Ezt manuálisan úgy lehet beállítani, hogy a néző vagy saját teljes szemét, vagy az íriszt, vagy csak a pupillát láthatja a konkáv tükörben.

Shadow Projection Lamp: Egy koncentrikus tükörgyűrűket befoglaló kör alakú üveglap függőlegesen áll egy statívon, és egy kis lámpa világítja meg közvetlenül. A fény a koncentrikus tükörgyűrűket a közeli falfelületre veri vissza, míg egy másik falra ugyanaz a minta árnyékként vetül.

Colour Vision Kaleidoscope: Különböző színekből álló dikromatikus tükrök találhatók egy fa-statívra szerelt hatszögű kaleidoszkópban.

Light Removal: Egy falra vetülő kör, amely egyik felében fényből, másikban árnyékból áll. A jelenség létrehozásához egy reflektor világítja meg egy derékszögben a fal előtt álló elliptikus tükör jobb oldalát. A jobb oldali félkör visszavert fényből áll, a bal oldali félkört pedig a jobb oldali félellipszis által vetett árnyék alkotja.


Warning: Unknown(google_verify.php): failed to open stream: No such file or directory in Unknown on line 0

Warning: (null)(): Failed opening 'google_verify.php' for inclusion (include_path='.:') in Unknown on line 0