Múzeumok éjszakája | Pillanatgépek

Múzeumok éjszakája

2009. június 20.

Magyar Képzőművészeti Egyetem

19.00 tárlatvezetés az Intermédia diplomakiállításon Szegedy-Maszák Zoltánnal és Enyedi Ildikóval

Műcsarnok

18-19.30 óra Menjünk világgá!
Közös mesélés 7-11 éves gyermekekkel a Műcsarnok kiállítóterében

Hernádi Csaba színművész kisiskolás gyermekekkel talál ki közösen egy történetet. A történet kiindulópontja a Pillanatgépek kiállításon látható egyik mű. A cél, hogy az improvizált szöveg segítségével eljussanak egy másik műhöz, miközben fokozatosan és szinte észrevétlenül részeseivé, szereplőivé válnak a mesének.

18-21 óra Bölcskey Miklós
A Műcsarnok épülete előtt

Bölcskey Miklós performanszában a közönséggel közösen alakítja ki a sötét, képalkotó teret: egy nagyméretű fekete leplet, melyet a résztvevők tartanak. Ebben a térben válnak láthatóvá a külvilág illanékony képei, melyek füstre, áttetsző anyagra vagy éppen egy palackra vetítődnek ki. A valóságnak ezen érdekes, anamorfikus képeit digitális fényképezőgéppel rögzíteni is lehet. Különös kapcsolatba kerül ezáltal a sötétség, a fény és a látás, a fizikai törvényszerűség a digitális technikával, mely immár nélkülözi a sötétségbe csomagolt kép évszázados előhívási procedúráját.

20-23 óra Re-akció
A Műcsarnok kiállítóterében

Ez a rendhagyó felnőtt program a mindenre nyitott nagyközönségnek szól. A Re-akció során erős kritikai érzékkel megáldott kortárs képzőművészek hoznak létre a Pillanatgépek kiállításra, a termekben látható művekre kritikusan reflektáló akciókat, eseményeket. A cél, hogy a nézők egy másfajta megközelítésből, nem feltétlenül verbális úton kerüljenek közelebb a kortárs alkotásokhoz, értsenek meg minél többet a kiállítók és a kurátorok koncepciójából.

Felkért művészek: Bálint Móni, Reischl Szilvi, SZAF (Mécs Miklós, Fischer Judit), Beöthy Balázs, Igor és Ivan Buharov, Horváth Tibor, Erhardt Miklós, Menesi Attila, Várnagy Tibor

20.30-21.30 óra Caprice Quartet
A Műcsarnok kiállítóterében

A négy fiatal zenész által 2006-ban alapított vonósnégyes már több sikeres koncertsorozatot tudhat maga mögött. Az egyéni virtuóz tudásra bátran építő, sokszínű repertoár és a tagok harmonikus együttzenélése kivételes hangulatot teremt.

Csap Melinda - hegedű
Türk Zsuzsanna - hegedű
Kakuk Anna Magdaléna - brácsa
Horváth Alexandra - gordonka

Műsor: W. A. Mozart: D-dúr Divertimento K.136
Leo Weiner: Divertimento Op. 20. „Jó alapos csárdás”;„Róka-tánc”
O. Hammerstein: Softly, as in a morning sunrise; Charade
I. Caesar: Tea for two
G. Gershwin: The Man I Love; Sweet and low Down; Clap Yo Hands
Farkas Ferenc: Hat tánc a lőcsei tabulatúrás könyvből (XVII. sz.)
H. Mancini: Moon river
Alpár Balázs: Nalvorelda

21.30-23 óra Espirit d’Escaliers (Kupcsik Adrián & Petrányi Zsolt)
Műcsarnok teraszon

A DJ-ből és basszusgitárosból álló formáció célja, hogy keverje a megszokott lemezjátszós szetteket az élő hangszeres megjelenéssel. Világuk a funk, breakbeat, nu disco területén képzelendő el, ahol a mély szólammal épp arra kívánnak ráerősíteni, amire a zenehallgatók a legjobban vágynak: az erős, ritmikus dallamvezetés felerősítésére és fantáziadús kiegészítésére. Az Espirit d’Escaliers a jazz és a tánczene kortárs értelmezéseit kutatják és dolgozzák tovább programjukban. A Műcsarnok teraszának pillérén való szereplésük a Múzeumok éjszakáján igazi felüdülés lesz azoknak, akik a késő esti órákat választják majd a kiállítás látogatására: megismerhetik majd a sorban állás új dimenzióját!

22-02 óra: Kaos Camping: Nézőpont kérdése
Műcsarnok hátsó terasz

A Kaos Camping 2000 óta installálja anarcho labirintus-mozijait. Az analóg super 8-as és 16 mm-es vetítőgépeken alapuló installációk célja a tekintet tematikus porlasztása. A Pillanatgépek kiállításhoz kapcsolódó előadásukon mintegy 30-40 darab szuper 8-as és 16 mm-es vetítővel vetítik egyszerre az általuk forgatott, illetve a bolhapiacokon, régiségkereskedőknél összegyűjtött anyagokat, zenei kísérettel. A Műcsarnok régen használt hátsó teraszának és a környező park adta lehetőségeket kihasználva tüll vásznak segítségével hozzák létre különleges képi kompilációjukat.

A csoport tagjai Csáki László filmrendező
Szilágyi Kornél (Igor Buharov) filmrendező
Szolnoki József filmrendező, médiaművész
Vándor Csaba médiaművész

23-24 óra: Kenderesi Trió: Zeneszoba
A Műcsarnok kiállítóterében

Az énekes, dalszerző, improvizátor Kenderesi Gabi különböző együttesekben és projektekben vett részt, mielőtt 2004-ben Grencsó István szaxofonossal és Márkos Albert csellóssal megalapította volna trióját. A kisegyüttes az experimentális improvizációt ötvözi melodikusabb stílusjegyekkel, illetve színházi elemekkel.

Zeneszoba „Visszafelé megyünk az időben: a zeneszobában három zenebarát találkozik, hogy muzsikálással töltse idejét. Ebből az együttlétből gömbölyödik ki a zene, olyan teret hozva létre, ahol minden megtörténhet.”

24.00 - 02.00 Underground zenei program
Bisztro


Warning: Unknown(google_verify.php): failed to open stream: No such file or directory in Unknown on line 0

Warning: (null)(): Failed opening 'google_verify.php' for inclusion (include_path='.:') in Unknown on line 0