Szimpózium | Pillanatgépek

Szimpózium

Művészet és médiatechnikák

Nemzetközi szimpózium a technikai képek és a (média)művészet aktuális helyzetéről valamint a produkció, a kutatás, a támogatás, a gyűjtés, a megőrzés és a restaurálás kérdéseiről

2009. június 20-21.
Magyar Képzőművészeti Egyetem (1062 Budapest, Andrássy út 69-71.)
Műcsarnok / Kunsthalle Budapest (1146 Budapest, Hősök tere)

A szimpózium részletes programja pdf formátumban (angol nyelven) >>

Program a Magyar Képzőművészeti Egyetemen

2009 június 20., szombat, 10.00 - 18.00

10.00 - 13.00
Miklós Peternák: Introduction (Bevezető)
Nike Bätzner - Eva Schmidt: On Blickmaschinen (A Pillanatgépek /Blickmaschinen kiállításról) Werner Nekes: Collecting and Presenting Media (Art) History (Werner Nekes médiatörténeti gyűjteményéről)
Mischa Kuball: ‘transdisciplinary curriculars’ experience with -1/MinusEins, Experimentallabor at KHM, Kunsthochschule für Medien Köln/Cologne ( A KHM-en működő -1/MínuszEgy kísérleti laborról)
Regina Wyrwoll: Nam June Paik Award (A nemzetközi Nam June Paik díjról)

14.00 - 18.30
Franziska Latell: Metropolis - the process of restoration and reconstruction of motion picture film (Metropolis. Egy rekonstrukciós kísérlet)
Ela Wysocka: Agatha re-appears. Preserving Net Art (Egy netművészeti alkotás restaurálásáról)
David Link: Monster Resurrection. Towards an Archaeology of Algorithmic Artefacts (Számítógép-archeológiai kutatásokról)
Oliver Grau: MediaArtHistories and Image Science (A média-művészet-történet és a képtudomány)
Siegfried Zielinski: On Variantology (Variantology - egy kutatási módszer)

Az előadások angol nyelven hangoznak el.

19.00 Múzeumok éjszakája a Magyar Képzőművészeti Egyetemen - tárlatvezetés az Intermédia diplomakiállításon (Szegedy-Maszák Zoltán - Enyedi Ildikó)

Program a Magyar Képzőművészeti Egyetemen

2009 június 21., vasárnap, 11.00 - 14.00

Tíz perces prezentációk és beszélgetés a médiaművészet és megőrzés magyarországi helyzetéről (produkció, támogatás, gyűjtés, restaurálás, oktatás). Résztvevők: Jákfalvi Magdolna, Flesch Bálint, György Péter, Sugár János, Szőke Annamária, Szegedi-Maszák Zoltán, Peternák Miklós

Szegedy-Maszák Zoltán / Peternák Miklós: “404 Object not found” - bevezető példa: egy projekt tanulságai
Flesch Bálint: A hazai fotó-műtárgyvédelem helyzete
Jákfalvi Magdolna: “Múlónak látszik”. A színházi előadás megőrzéséről - A hagyományos színházi keretek között létrejövő alkotás és annak történészi rekonstrukciója megihlette az utóbbi évek tudomány-legitimizációs projektjeit. A színházak, a kutató- és oktatási intézetek magyarországi módszerei és technikái eltérőek; a szimpóziumon a legáltalánosabb három modell ismertetése. (Nemzeti, Halász, Krétakör).
György Péter: Rekonstrukció és kontextus
Szőke Annamária: Produkció, kutatás, interpretáció, előadás, rekonstrukció, (újra) elkészítés, dokumentáció, restaurálás, prezentáció, replika, plágium, másolat, “indigó” - példák az eredetiség és az egyediség auráját nélkülöző műtárgyak megőrzésére (muzealizációjára és gyűjtésére), valamint megértésére
Sugár János: Digitális filológia - „A digitális filológia tudománya ezért egy új interdiszciplináris mező, jobban mondva a dokumentumok mennyisége és széles választéka miatt inkább egy új életforma, ahol a restaurálás, filológia, médiaarcheológia és emlékezéspolitika keresztezi egymást - és ennek az új kutatási-együttműködési területnek kellene irányt mutatni.”

Program a Műcsarnokban

2009 június 21. vasárnap, 15.00 - 19.30

15.00 Siegfried Zielinski Audiovíziók című magyar nyelven kiadott könyvének bemutatója
17.00 Kozma Éva (C3) GAMA - Kapu a médiaművészeti archívumokhoz, videóvetítéssel egybekötött projektbemutató
18.30 Solange Farkas, a Videobrasil fesztivál igazgatónőjének videóvetítéssel egybekötött bemutatója Latin-Amerika legrégebbi és leghíresebb videófesztiváljáról


Warning: Unknown(google_verify.php): failed to open stream: No such file or directory in Unknown on line 0

Warning: (null)(): Failed opening 'google_verify.php' for inclusion (include_path='.:') in Unknown on line 0