Haus-Rucker-Co | Pillanatgépek

Haus-Rucker-Co

(Laurids Ortner, Günter Zamp Kelp, Klaus Pinter)

A csoport megalapítása: 1967, Bécs. A bécsi Kunsthalléban rendezett retrospektív kiállítás alkalmából 1992-ben a csoportot feloszlottnak nyilvánították. Laurids Ortner (1941) testvérével, Manfred Ortnerrel közös építészirodát vezet Berlinben és Bécsben; Günter Zamp Kelp (1941) Berlinben él; Klaus Pinter (1949) Bécsben és Párizsban él.

www.ortner.at; www.zamp-kelp.com; www.klauspinter.net

Irodalom: Haus-Rucker-Co - Live Again. Szerk.: Andrea Bina. Kiállítás katalógus. Lentos Kunstmuseum, Linz, 2007.

Environment-Transformer
Environment-Transformer (Környezetátalakító), 1968
4 fotó és egy prizma
1. Légyfej, 42×42 cm, 2. Drizzler, 42×42 cm, 3. Pillantásporlasztó 58×39 cm, 4. Légyfej, Pillantásporlasztó, Drizzler, 43×52 cm.

Zamp Kelp Archívum (Berlin)

„A látás és a hallás mint passzív tevékenységek folyamatai, amelyek révén az ember reagálni kezd, automatikusan és maguktól értetődően funkcionálnak. Annyira magától értetődően, hogy a dolgokat és a folyamatokat regisztráljuk ugyan, de valójában már nem fogjuk fel. A világ egyszerűvé válik, egyszerűbbé, mint amilyen valójában. Elveszítjük az igazi kapcsolatot a környezettel. Az élet tartalmatlanná válik. / A környezetváltoztató Légyfej, Drizzler és Pillantásporlasztó jóvoltából másként fogja látni a dolgokat. Az Ön előtt meghasadó látómező látványától megfájdul a szeme. Barátnője különösnek tűnik majd, így, a másodperc törtrészeire bontva vagy lágyan elmosódva egy pulzáló műanyaglencse irányzékában. Rövid időre megváltozik a környezete. Tapasztalatai alapján Ön mégis megpróbálja mindezt megérteni. Pontosan tudni akarja, mi folyik. Szemei és fülei figyelmesen dolgoznak.” Haus-Rucker-Co

Légyfej: Sziluettszerű PVC-sisak, kettős látásszűrővel (külső és belső légyfej) és sztereofejhallgató. Az elzártság érzése lehetőséget ad arra, hogy az optikai és akusztikus ingerekre koncentráljunk.

Drizzler: Világító fóliákkal leragasztott, átlátszó PVC-sisak. Beépített elektromotor, forgótárcsával (egy ponton transzparens). A másodperc törtrészeire bontott látómező révén létrejövő elidegenítő effektus.

Pillantásporlasztó: Átlátszó PVC-sisak, beépített pulzáló műanyaglencsével. Az elidegenítő effektus a környezet lágy és elmosódó benyomása révén jön létre.


Warning: Unknown(google_verify.php): failed to open stream: No such file or directory in Unknown on line 0

Warning: (null)(): Failed opening 'google_verify.php' for inclusion (include_path='.:') in Unknown on line 0