Ed Ruscha | Pillanatgépek

Ed Ruscha

1937-ben született, Los Angelesben él.

Irodalom: Ed Ruscha - Photographer. Szerk.: Margit Rowell. Kiállítás katalógus. Museum Ludwig Köln, Párizs, Zürich és más helyek, 2006.

ruscha

Every Building on the Sunset Strip, 1965
Fotókönyv, fekete offszetnyomás fehér papíron; hajtogatva és ragasztva, 17,8 cmx14,3 cm (csukva), 17,8×760,7 cm (nyitva).

Első kiadás 1965: 1000 példány; második kiadás 1971: 5000 példány.
Werner Nekes Gyűjtemény, Mülheim an der Ruhr
© Ed Ruscha. A Gagosian Gallery tulajdona

Az Every Building on the Sunset Strip című fotókönyv hosszúkás panorámaképként mutatja be a híres kaliforniai Sunset Strip Boulevard jobb és bal oldalának összes épületét. Az utca két oldala eközben széthajtogatott perspektívában egymással szemben jelenik meg. A művész által összeállított előképnek megfelelően a fotókönyv széthajtogatható leporellóként készült el. A hatvanas évek konceptuális művészetének szellemében tisztán dokumentarista-technikai feljegyzésként megtervezve, Ed Ruscha 1965-ben a Sunset Boulevard Sunset Stripnek nevezett szakaszán minden egyes házat lefotózott, ezt követően minden egyes épületet házszámmal és helymegjelöléssel látott el. A projekt során a fotót tudatosan művészietlen eszközként használta: furgonjának platójára egy motorral ellátott Nikon kamerát szerelt, így hajtott végig lépésben az utcán mindkét irányban, miközben a kamera adott időközönként önmagától kioldott. Az előhívott fekete-fehér fotók összeállításakor a művész minden hézagot, amit részben az elhaladó autók, részben az objektív és a tárgy közti távolság kis elcsúszásai okoztak, minden apró hiányt, ami a motívumok kemény összefűzéséből keletkezett, meghagyott. Számára inkább a dokumentálás fontos, semmint az illúzió elérése, amint azt a 19. századi panoráma megcélozta. Pedig a Hollywoodot Beverly Hillsszel összekötő, Sunset Strip, amelyen a filmesek híres klubjai vagy hoteljei találhatók, éppen a nagyformátumú, színpompás panoráma ábrázolásra kínálja magát. Ezzel szemben Ruscha panorámája, kézbe fogható cikkcakkban hajtogatott fekete-fehér leporellóként mintha az archívumok szekrényfiókjai számára készült volna.


Warning: Unknown(google_verify.php): failed to open stream: No such file or directory in Unknown on line 0

Warning: (null)(): Failed opening 'google_verify.php' for inclusion (include_path='.:') in Unknown on line 0