Thomas Ruff | Pillanatgépek

Thomas Ruff

1958-ban született, Düsseldorfban él.

Irodalom: Thomas Ruff - Photographien 1979 bis heute. Kiállítás katalógus. Staatliche Kunsthalle Baden-Baden, Köln, 2001.

thomas-ruff-alpen-ii-199
Sztereofotók (Alpok II), 1996

thomas-ruff-ruhrgebieti

Sztereofotók (Ruhr-vidék I), 1996

Sztereoszkopikus szerkezetek, mindegyikben: 2 fotó, egyenként 16×16 cm, fadoboz tükörrel, 28×26x55 cm, asztal, 95×40x64 cm.
Ed. 6+3 A.P., itt 1/6
A Mai 36 Galerie (Zürich) tulajdona

Sztereoszkopikus szerkezetek segítségével egy nagyszabású hegyi kulissza és egy kevéssé látványos ipari komplexum tárulnak a szemünk elé. A kis fotómunkák, a Sztereofotók Alpok II és a Sztereofotók Ruhr-vidék I oldalvást fekszenek, beágyazva a befelé ferdén levágott fából készült hordozókba, és a láda közepén sátortetőszerűen felállított tükrökben tükröződnek. A néző fentről tekintheti át az együttest. Ha az asztal hosszanti oldalain középen helyezkedik el és egyenesen lefelé tekint a tükörszerkezet keskeny fokára, akkor háromdimenziós képet észlel. Thomas Ruff 1992-ben kezdett el foglalkozni a sztereofotográfia módszerével, az első autorizált felvételek 1994-ben készültek. Ruffot az emberi érzékelés feltételei iránti általános érdeklődése vezette a sztereoszkópiához. Háromdimenziós képek létrehozásához reaktiválta a sztereoszkópia 1838-ban Nagy-Britanniában feltalált elvét, ezt azonban nem illúzióelőállító gépezetként, hanem inkább reflexív látószerkezetként valósítja meg: a trükk a maga nyilvánvalóságában jelenik meg a néző előtt, övé a döntés szabadsága, hogy az ősképeket vagy a csalóka képet nézi-e. A fényképezés vagy egy speciális sztereokamerával vagy egy szokványos fényképezőgéppel történik, ez utóbbi esetben speciális felvevőtechnikára van szükség, amelynél a motívumokról hasonló, de a két szem közti távolságnak megfelelően eltolt nézőpontból készül a felvétel. A művész szerint a különleges technika nyilvánvalóvá teszi, hogy a vizuális érzékelés az agyban zajlik, nem az emberi szemben. Emellett a sztereofotó remekül alkalmas útifotók készítésére. Az illuzionisztikus 3D-effektus nyomán a nézőnek az a benyomása, hogy a bemutatott helyszínen tartózkodik. Az 1997-ben lezárt műcsoporthoz az Alpok és a Ruhr-vidék sztereofotói mellett Brazíliában, a Fekete-erdőben, Jeruzsálemben és az Egyesült Államokban készült felvételek tartoznak.


Warning: Unknown(google_verify.php): failed to open stream: No such file or directory in Unknown on line 0

Warning: (null)(): Failed opening 'google_verify.php' for inclusion (include_path='.:') in Unknown on line 0